» Coloradokever bestrijding

Wat is dit?


De coloradokevers (foto 1) worden de laatste jaren steeds vaker in aardappelpercelen en aardappelopslag gesignaleerd. Kenmerkend aan de kever zijn de zwarte lengtestrepen op zijn rug. De larven zijn rood en oranje (kleur is afhankelijk van het stadium).

cyclus
In het voorjaar kruipen de kevers uit de grond en zoeken een aardappel plant. Na de herstelperiode van een paar weken leggen deze zogenaamde winterkevers eieren aan de onderzijde van het blad. De temperatuur moet dan wel boven de 17°C zijn. Een enkele kever kan meerdere malen eieren leggen (wel zo’n 500 in totaal).

De winterkevers sterven na het leggen van de eieren. Afhankelijk van de temperatuur komen deze eieren uit na 5-21 dagen. De larven doorlopen verschillende stadia van L1 tot L4 (foto 3-5). Als de larve het L4 stadium heeft bereikt zal de larve in de grond kruipen om te verpoppen tot kever, de zogenaamde zomerkever. De periode van geboorte tot het in de grond kruipen duurt 3-5 weken, ook weer afhankelijk van de temperatuur. Na 2 weken kruipt de zomerkever weer uit de grond en gaat op zoek naar voedsel. Is het juli, dan zal de zomerkever nog een keer eieren leggen, maar als het al augustus is, zal de zomerkever in de grond kruipen ter overwintering.

Temperatuur heeft invloed op de coloradokever in de grond en de cyclus in de zomer. De coloradokever overwintert in de grond tot een maximale diepte van 50 cm. Ze zitten meestal ondieper. Bij strenge vorst, waar de kever lange tijd wordt blootgesteld aan temperaturen onder de -7, zullen de kevers sterven.
De snelheid van de cyclus in de zomer is ook afhankelijk van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, des te sneller gaat de cyclus. Bij ongunstige omstandigheden duurt de cyclus van ei tot zomerkever ruim 8 weken, bij gunstige omstandigheden 4 weken. In 2006, met de hittegolf, zijn er bijvoorbeeld twee generaties gevormd. In augustus 2006 waren er weer volop larven aanwezig.

waarom steeds meer problemen ?
Ten eerste was er eerder een bestrijdingsplicht. Sinds 1996 is deze niet meer van kracht. Daardoor heeft de Coloradokever zich weer kunnen herstellen.
Een andere oorzaak is o.a. de relatief zachte winters in combinatie met warme zomers. Veel kevers overleven onze winters. Vanwege de warme zomers van de afgelopen jaren worden per jaar twee generaties gevormd. Als gevolg van deze zachte winters is er ook veel aardappelopslag (voedsel) aanwezig in graan-, mais- of bietenpercelen (foto 6 en 7). Op bijna alle percelen staan aardappelplanten. Bij onvoldoende bestrijding van aardappel opslag, kunnen de larven zich goed en snel ontwikkelen. In percelen waar frequent aardappelen worden verbouwd (bijvoorbeeld 1 op 1 of 1 op 2) zullen ook meer larven voorkomen in vergelijking met percelen met een ruimere vruchtwisseling. Daarnaast is de verminderde toepassing van natte grondontsmetting ook een oorzaak.

schade
De schade ontstaat uiteraard als de larven in aardappelpercelen onvoldoende worden bestreden. Eerst vreten de larven het blad op, gevolgd door de zomerkevers. Over het algemeen zal de vraatschade van larven niet leiden tot grote opbrengst verliezen, maar op het moment dat de eerste generatie larven niet of onvoldoende worden bestreden, ontstaan er grote populaties zomerkevers.Deze kunnen wel veel schade veroorzaken.
In opslagpercelen is onvoldoende voedsel en de kevers zoeken dan ook massaal aardappelpercelen en kunnen daar veel vraatschade aanrichten (foto 8). Op het moment dat de er alleen nog stengels staan, is er opbrengstderving. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat in een bloeiend gewas al opbrengstderving ontstaat als 10% of meer van het blad opgevreten is. In een afrijpend gewas (na de bloei) ontstaat pas opbrengst schade als minimaal 30% is opgevreten. Bij de grote vluchten van zomerkevers in juli-augustus kan in korte tijd veel schade ontstaan. De schade is vaak plaatselijk.

Wanneer amper larven worden waargenomen, zal een bestrijding niet nodig zijn. Het is moeilijk een bestrijdingsdrempel aan te geven omdat de larven plaatselijk in percelen voorkomen. Een eerste generatie zomerkever kan wel weer veel eieren leggen, waardoor een tweede generatie ontstaat. Daarom is het belangrijk dat de eerste generatie larven bestreden word om zo het probleem niet uit de hand te laten lopen (ook al is de populatie aanwezige larven klein).Grote populaties zomerkevers kunnen perceelsgedeeltes volledig ontdoen van blad hetgeen wel opbrengstderving betekend.

bestrijding. 
Een pyrethroïde bespuiting is niet zo duur. Beschikbaren pyrethroiden zijn Decis, Karate zeon of Sumicidin. Let wel, de kleinere larven L1-L3 gevoeliger zijn dan de L4 larven. Probleem is vaak dat de larven voorkomen in alle stadia. Wacht je te lang met de eerste bespuiting, zodat er veel oranje larven (L4 stadium) aanwezig zijn, dan kan het resultaat teleurstellend zijn. Ook is de kans groot dat larven reeds aan het verpoppen zijn. Dus op tijd starten en de toepassing wellicht een keer herhalen als er nog larven voorkomen in het perceel.
De Coloradokevers zijn moeilijker te bestrijden met pyrethroiden, daarvoor is een andere insecticide beschikbaar. Een middel tegen larven en kevers, dat momenteel beschikbaar is, is Calypso. Deze insecticide heeft ook een langere werking en werkt ook tegen de eieren.
Naast de bestrijding in aardappelen is het ook belangrijk de aardappelopslag goed te bestrijden. Beperk de mogelijkheden voor Coloradokevers om eieren af te zetten in opslagplanten.

Bron: www.hlbbv.nl


[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Advertentie

  • Gratis dating - Start met mensen ontmoeten voor een leuke date of vrienschap op Relatiefront.nl

Advertentie

  • e

Wie is er online ?

Bestrijdingsmiddelen.

Last update

  • Din. 10 mei 2011

Copyright 2002-2018