Gazon aanleggen

Wat is dit?

Als u een nieuw gazon wilt aanleggen heeft u de keuze tussen zaaien of het gebruiken van graszoden. De keuze hangt af van een aantal factoren:

Periode. 
De beste periode om een gazon te zaaien is vanaf ongeveer 15 augustus tot eind oktober. In het voorjaar kan het van half april tot eind mei, mits het niet te koud meer wordt. Voor beide perioden geldt: idealiter regent het na het zaaien. Als er een lange droge periode volgt na het zaaien is de kans groot dat een groot gedeelte van het zaaigoed niet aanslaat.

Graszoden kunnen vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar geplaatst worden. Als het gazon snel en/of intensief gebruikt gaat worden na aanleg, b.v. door kinderen of huisdieren, is het verstandiger graszoden te gebruiken.

Algemeen kan gezegd worden dat zaden en gras zoden uiteindelijk het zelfde gazon tot resultaat hebben, alleen duurt dit bij zaaien een stuk langer. Aan de andere kant is het gebruik van gaszoden weer prijziger.

Ondergrond.
Ongeacht of u zaait of graszoden gebruikt, de voorbereiding van de grond is van belang. Als eerste wordt het terrein vrijgemaakt van onverteerbaar materiaal als struiken, wordtels en stenen. Hierna worden hoogteverschillen en putten ge-effend. Hierna kunt u de grond omspitten en hierna enige dagen laten rusten. Hierna zal de grond aangedrukt moeten worden met een rol. Tenslotte egaliseerd u de grond met een grashark. Eventueel kunt u de grond nog bemesten met gespecialiseerde gazonmest.

Nu is de grond klaar om te zaaien of zoden te plaatsen. Plaats de graszoden na aanschaf zo snel mogelijk. Als de zoden te lang opgerold blijven liggen kan de kwaliteit drastisch achteruit gaan.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Advertentie

  • Gratis dating - Start met mensen ontmoeten voor een leuke date of vrienschap op Relatiefront.nl

Advertentie

  • e

Wie is er online ?

Bestrijdingsmiddelen.

Last update

  • Din. 10 mei 2011

Copyright 2002-2018