Het voorjaar komt eraan !

Wat is dit?


10 februari 2011,

Het voorjaar komt er weer langzaam aan, de dagen beginnen te lengen en ook als de zon er weer eens bij komt voelt het gelijk een stuk beter. Hier en daar begint een vogel voorzichtig te fluiten en ook de voorjaarsbollen steken hun kopje weer boven de grond uit. Kortom het wordt tijd om de tuin klaar te maken voor het voorjaar.

Siergrassen snoeien.
Siergrassen als Stipa kunnen nu terug gesnoeid worden. Note: zet bij de siergrassen verwilderingbollen neer als Alliums en Narcissen. Om de 5 / 10 jaar de siergrassen met een schop in vieren delen en herplanten

Kuipplanten laten opwarmen/verpotten.
Kuipplanten mogen zo langzamerhand weer wat warmer staan en wat meer water krijgen. Geef de kuipplanten alleen water op dagen dat er geen vorst is voorspeld. Geef matig water in de voormiddag zodat de planten nog kunnen opdrogen tegen de avond.

Verpot de kuipplanten, snoei ze en voorzie ze van nieuwe aarde. Stop bij de verse potgrond een voedingstablet, zodat de plant het gehele jaar van voedingsstoffen wordt voorzien. Een pot met brede voet voorkomt omwaaien. Zorg dat de planten weer in een schone pot komen.

Rozen snoeien.
Snoei de rozenstruiken door dood en ziek hout weg te halen. Haal ook gekruiste en naar binnen groeiende takken weg. Laat een paar sterke nieuwe basisscheuten staan van 15 tot 25 cm hoog (3 tot 5 knoppen). Breng na de snoei een laag rozenmest rondom de basis van de rozenstruiken aan. Rozenstruiken snoeien kan ook nog in maart.Wil je straks een begroeide boog in de tuin, plaats deze dan nu en plant aan de voeten van de boog bijvoorbeeld rozen of clematis.Verwijder al het blad dat er als bescherming lag uit de borders en de tuin.Markeer de plaatsen in het gazon waar narcissen staan, zodat ze bij het uitkomen niet vertrapt worden.

Snoeien.
Verschillende planten, bomen en heesters kunnen nu gesnoeid worden, zoals winterjasmijn, klimop, clematis( kijk even op het label welke nu gesnoeid mogen worden ), winterbloeiende struikheide mag na de bloei worden bijgeknipt. Doe dit alleen als het langere tijd niet vriest.

Wil je zelf eigen geraniums kweken, dan kun je die nu in bakken zaaien. Zaai ze in zaaibakjes onder een doorzichtige deksel of in potten die je met doorzichtige plastic zakken afdekt. Zet ze lekker warm op de vensterbank of op een andere warme, lichte plek. Hou de zaaigrond vochtig. Na opkomst moet je ze een keer verspenen (in aparte potjes overplanten).

Half mei kunnen ze naar buiten.

Winterbloeiers snoeien.
Knip de uitgebloeide winterbloeiende heide terug en geef zomerbloeiende heide een snoeibeurt.

Geef buxus, taxus en hulst mest en water.

Snoei de fruitbomen met pitvruchten en de bessenstruiken


Verwijder de dorre delen van de vaste planten.


Breng mest aan in de borders.

Hagen snoeien.
Snoei, om een dichte haag te krijgen, de sterk groeiende hagen, zoals liguster, haagbeuk en sneeuwbes sterk terug. Als de haag al de gewenste omvang heeft, is het voldoende om slechts de uitstekende scheuten te snoeien.

Tomaten zaaien.
Tomaten onder glas zaaien, of in een kamertje . Tomaten hebben lang nodig om boven de grond te komen en tot volle ontwikkeling te komen. Het is daarom nodig dit nu te doen des te meer tomaten heb je vanaf juli

Grond beluchten.
Scheur de grond open. Hierdoor wordt onkruid afgeremd en wordt de grond belucht.
Spit compost of mulch door onbevroren tuingrond.


[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Advertentie

  • Gratis dating - Start met mensen ontmoeten voor een leuke date of vrienschap op Relatiefront.nl

Advertentie

  • e

Wie is er online ?

Bestrijdingsmiddelen.

Last update

  • Din. 10 mei 2011

Copyright 2002-2018