» Bladluizen

Wat is dit?

Foto
Bladluizen, wie kent ze niet, een elk jaar terugkerend insect dat zich tegoed doet aan onze planten in de tuin of pot. Met het blote oog zijn ze haast onzichtbaar, maar ze prikken gaatjes in de plant en zuigen veel voedingswaarden uit deze plant. Vermenigvuldigen doen ze bij de juiste omstandigheden (warm,broeierig) razendsnel.
Luizen kunnen zowel eieren leggen als ook levende jongen baren.

Samenwerking.
Luizen en mieren, vaak worden ze samen gezien op een plant, zitten er mieren op een plant dan zijn er 9 van de 10 keer ook luizen aanwezig. Een mier houd een luizenkolonie zoals een boer koeien houd. Luizen geven namelijk een zoete stof af waar mieren verzot op zijn. De mieren melken de luizen als het ware door met hun poten over het achterlijf van de luis te vrijven, deze geeft dan een beetje van die zoete stof af aan de mier. In ruil voor deze lekkernij, beschermen de mieren de luizen tegen o.a. het lieveheersbeestje.

Reizen.
Luizen zitten veelal op planten waar een teveel aan voedingsstoffen aanwezig is, naar mate de kolonie groeit zullen er ook in het voorjaar luizen geboren worden met vleugels. Als deze jongen volgroeid zijn kunnen ze overvliegen naar een andere plant waar het hele verhaal weer van vooraf aan begint.

Kenmerken.
Luizen kunnen dus veel schade aanrichten aan uw planten, eerst zal de aangetaste plant van kleur gaan veranderen groen----->geel, bladeren zullen vervormen en verwelken. Op den duur kan een plant zo erg verzwakt raken dat deze kan afsterven !

Bestrijding.
Een natuurlijke oplossing zou zijn het uitzetten van lieveheersbeestjes, deze kunnen op een dag wel 100 luizen opeten, echter is dit in een kas of serre mogelijk maar in een tuin vaak niet voldoende. Hier zal door middel van bestrijdingsmiddelen de indringer verdreven moeten worden.

Middelen die bij de tuincentra verkrijgbaar zijn en tegen luizen werken zijn o.a. Calypso van Bayer Garten, Bio Insect van Pokon, en Promonal van Ecostyle.
[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Advertentie

  • Gratis dating - Start met mensen ontmoeten voor een leuke date of vrienschap op Relatiefront.nl

Advertentie

  • e

Wie is er online ?

Bestrijdingsmiddelen.

Last update

  • Din. 10 mei 2011

Copyright 2002-2018